Categories: Studii Media

Fotbalul conduce în topul Federațiilor Sportive, urmat de Handbal și Baschet

În luna ianuarie, Federația Română de Baschet urcă pe locul 3 în clasamentul celor mai mediatizate Federații Sportive din România. Fotbalul se menține pe prima poziție, Handbalul întregește podiumul.

 

Top 10 – Cele mai mediatizate Federații Sportive din România

 

Federația Română de Fotbal a fost menționată în 2.429 de articole, atingând un punct culminant în expunere la data de 31 ianuarie, moment ce coincinde cu anunțul Federaţiei Române de Fotbal că începând cu sezonul 2024-2025 va impune ”regula 5+6”, conform căreia cluburile din Superligă şi Liga a II-a vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional pe întreaga durată a unui meci.

Federația Română de Handbal se menține pe locul al doilea în clasamentul celor mai mediatizate Federații Sportive, având nu mai puțin de 630 de mențiuni în materialele jurnalistice. Momentul de maximă vizibilitate a fost pe 31 ianuarie, odată cu anunțul că antrenorul echipei de handbal masculin CSM Constanţa, George Buricea, va prelua funcţia de selecţioner al României, de la spaniolul Xavi Pascual.

Pe de altă parte, Federația Română de Baschet a urcat de pe poziția a patra pe locul trei pe podium, cu 308 de articole jurnalistice în care a fost menționată. Vârful vizibilității a fost în data de 22 ianuarie, în contextul meciului dintre Universitatea Cluj-Napoca şi CSM CSU Constanţa, capul de afiş al sferturilor de finală ale Cupei României la baschet feminin, potrivit tragerii la sorţi a turneului Final 8, desfăşurată la sediul Federaţiei Române de Baschet.

Ianuarie a adus o ascensiune notabilă și pentru Federația Română de Volei, care și-a consolidat prezența mediatică, urcând de la 212 materiale în care a fost menționată în decembrie 2023, direct pe poziția a patra, menționată în 257 de materiale jurnalistice. Pe 15 ianuarie, atenția publicului a fost captată de știrea tristă a decesului lui Mircea Tutovan, unul dintre cei mai remarcabili jucători din istoria voleiului românesc.

Federația Română de Polo intră în topul primelor 10 federații, ajungând pe locul 5, cu un total de 231 de materiale în mass-media. Un subiect de interes major a fost dedicat echipei naționale de polo masculin a României, care a încheiat parcursul la Campionatul European din Croaţia pe poziția a opta.

Federația Română de Tenis de Masă a urcat două poziții față de luna anterioară. Cea mai intens mediatizată temă a fost cea referitoare la performanța României de a obține cinci medalii în probele de dublu la Campionatele Europene de tenis de masă Under-21, desfășurate la Skopje, în Macedonia de Nord.

În ianuarie, Federația Română de Rugby a urcat în clasamentul mediatizării, cu 203 apariții în presă, atingând un punct maxim de vizibilitate pe 9 ianuarie. Unul dintre subiectele intens discutate a fost schimbarea la nivelul conducerii tehnice a echipei naționale de rugby a României, cu tehnicianul francez David Gerard preluând rolul de la Eugen Apjok.

Federația Română de Natație ocupă locul 8, fiind menționată în 200 de materiale și un vârf al vizibilității pe 28 ianuarie, cu știrea conform căreia preşedinta Federaţiei Române de Pentatlon Modern, Camelia Potec, a fost aleasă în funcţia de membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Europene de Nataţie.

Federația Română de Gimnastică a coborât în clasament, până pe locul 9 în luna ianuarie, cu un total de 129 de materiale în care a fost menționată și cu un vârf al vizibilității pe data de 3 ianuarie.

Federația Română de Scrimă intră în topul primelor zece Federații Sportive din România, înregistrând un total de 117 materiale jurnalistice în mass-media. Această expunere a fost generată în principal de succesul echipei feminine de sabie cadete a României, care a obținut medalia de aur la Cupa Riposta, o competiție găzduită de București și inclusă în Circuitul European de Cadeți.

În continuarea topului, Federația Română de Ciclism și Federația Română de Hochei pe Gheață au fost la egalitate, menționate fiecare în câte 116 materiale. Unul dintre subiectele amplu discutate asociate Federației Române de Ciclism a fost POLI BIKE CHALLENGE, o competiție ciclistă organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, care a ajuns la a treia ediție și este inclusă în calendarul Federației Române de Ciclism. În ceea ce privește Federația Română de Hochei pe Gheață, punctul culminant al mediatizării a fost pe 28 ianuarie, când s-a anunțat suspendarea finanțărilor de la bugetul de stat pentru anul 2024, din cauza nerespectării condițiilor.

Federația Română de Canotaj ocupă locul 12 în ianuarie, fiind menționată în nu mai puțin de 109 de articole în presă. Federația Română de Schi Biatlon urcă și ea în top până pe locul 13, având 97 materiale monitorizate, în timp ce Tenisul iese din top 10 și ajunge pe poziția 14 în ianuarie, cu mențiuni în 90 de articole. Federația Română de Automobilism Sportiv este pe 15, având 74 de materiale în care a fost menționată, urmată de Comitetul Național Paralimpic, în timp ce Federația Română de Atletism urcă în clasament și ocupă locul 17, cu 69 de materiale în mass-media. Federația Română de Box se află pe locul 18, menționată în 64 de materiale jurnalistice. Federația Română de Judo se evidențiază prin prezența sa în 62 de articole, urmată de Federația Română de Șah, care a fost menționată în 59 de articole jurnalistice din ianuarie. În luna ianuarie, Federația Română de Karate a fost evidențiată în 45 de articole, în special datorită stagiului de pregătire la care au participat peste 80 de sportivi și antrenori din întreaga țară, reprezentând 62 de cluburi. Aceștia au fost conduși de prof. dr. Vladimir Jorga (10 DAN) din Serbia, recunoscut ca unul dintre cei mai valoroși maeștri de karate din Europa.

 

Vizibilitatea altor Federații sportive din România în luna ianuarie.

 

Federația Română de Motociclism a fost menționată în 39 de materiale, în timp ce Federația Română de Yachting a avut referințe în 38 de materiale, aproape de Federația Română de tir cu Arcul și Federația Română de Alpinism și Escaladă, fiecare cu 32 de materiale jurnalistice. Urmează Federația Română de Lupte, mediatizată în 31 de materiale. În luna ianuarie, Federația Română de Triatlon a fost menționată în 25 de materiale. În paralel, Federația Română de Orientare a înregistrat o creștere în clasament, fiind menționată în 24 de articole, în timp ce Federația Română de Culturism și Fitness a atras atenția cu materiale referitoare la faptul că România va organiza în 2024 două competiții majore în culturism. În aceeași perioadă, Federația Română de Taekwon-do ITF a fost menționată în 23 de materiale în media, în timp ce Federația Română de Oină a fost menționată în 22 de materiale.

În perioada monitorizată, mai multe Federații Sportive din România au captat atenția mass-mediei, dar nivelul de expunere mediatică și poziționarea lor în clasament au înregistrat variații semnificative. Printre Federațiile mai puțin mediatizate se numără Federația Română de Darts și Federația Română de Karting, care au fost menționate fiecare în 20 de articole. Federația Română de Arte Martiale a avut 18 articole în care a fost menționată, cu o atenție sporită acordată celor 7 medalii obținute de sportivii covăsneni, la Cupa României de Autoapărare. Tot cu 18 materiale este și Federația Română de Dans Sportiv, urmată de Federația Română de Bob și Sanie, cu 15 materiale, foarte aproape de Federația Română de Haltere, dar și de Federația Română de Hochei pe Iarbă, care au apărut în 13, respectiv 12 materiale în ianuarie. Cu 10 materiale în care a fost menționată este și Federația Ecvestră Română, urmată de Federația Română de Pescuit Sportiv și de Federația Română de Backgammon, fiecare menționate în câte 9 materiale. Pe parcursul perioadei monitorizate, alte Federații au intrat în atenția mass-mediei, evidențiindu-se într-o succesiune descrescătoare de mențiuni. Federația Română de Tir Sportiv și Federația Română de Pangration Athlima au fost subiect de discuție în câte 8 materiale, în timp ce Federația Română de Gimnastică Ritmică, Federația Română de Kaiac-Canoe, Federația Română de Kempo, Federația Română de Snooker, Federația Română de Bridge, Federația Română de Squash și Federația Aeronautică Română au avut același număr de materiale în care au fost menționate, câte 7 fiecare. Tot la egalitate, cu câte 5 materiale în media, au fost: Federația Română de Powerlifting, Federația Română de Patinaj, Federația Română de Baseball și Softball și Federația Română de Bowling. De asemenea, cu 4 mențiuni urmează Federația Română de Scrabble, Federația Română de Vovinam Viet-Vo-Dao, Federația Română de Badminton și Federația Română de Popice. Un număr egal de materiale a avut și Federația Română de Arte Marțiale de Contact, alături de Federația Română de Wushu Kungfu, cîte 3 fiecare. Pe de altă parte, Federația Română de Radioamatorism a fost prezentă în două materiale, iar Federații precum Aikido și Minifotbal au avut o singură mențiune. Alte Federații, precum Sambo, Taewkwondo WT, Schi nautic si Wakeboard, Fotbal Tenis CAJ, Modelism, Cricket, Chanbara, nu au avut mențiuni în mediile de difuzare monitorizate în cursul lunii ianuarie.

Studiul mediaTRUST: Vizibilitatea Federațiilor Sportive în mass-media – ianuarie 2024

Gabriela Stanescu

Share
Published by
Gabriela Stanescu

Recent Posts

Cele mai citate surse din mass-media Februarie 2024

Într-o lume în care informația înseamnă putere, este esențial să știm cine ne influențează gândirea și deciziile. În acest sens,…

10 luni ago

Digi 24 a fost cea mai citată sursă media din România în luna ianuarie 2024. Antena 3 CNN și Fanatik se clasează, de asemenea, pe podium.

Clasamentul din ianuarie al celor mai citate mijloace de informare în masă din România se deschide cu Digi 24. Potrivit…

11 luni ago

Valentine’s Day în România: Impactul și prezența în media

Valentine's Day, Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală, devine o oportunitate de marketing exploatată intens de către comercianții din România, aspect…

11 luni ago

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Cel mai vizibil în media

În luna ianuarie 2024, Florin Barbu a fost ministrul cu cea mai extinsă acoperire mediatică din rândul colegilor săi din…

11 luni ago

Profi conduce clasamentul spoturilor difuzate la radio, TV și presă scrisă în prima lună a anului 2024

Potrivit analizei de monitorizare mediaTRUST, efectuată între 1 și 31 ianuarie 2024, Profi, lanțul de supermarketuri și magazine de proximitate…

12 luni ago

Cele mai citate surse din mass-media

În decembrie, Antena 3 CNN devine cea mai citată sursă din mass-media românească. Pe locul al doilea se află Fanatik,…

12 luni ago