Categories: Studii Media

Ultima lună a Cabinetului Ciucă: Miniștrii PSD, lideri în mediatizare în plină grevă a profesorilor, înaintea rotației guvernamentale

În ultima lună dinaintea rotației guvernamentale, Marius-Constantin BUDĂI a avut cea mai mare expunere mediatică. În contextul grevei profesorilor care a amânat așa-numita „rotație guvernamentală” ce trebuia să se producă la finele lunii mai, miniștrii PSD au rămas cei mai vizibili politicieni.

 

Miniștrii PSD, cei mai mediatizați ca număr de materiale jurnalistice dar și lideri la nivelul audienței

În luna mai, miniștrii PSD au dominat media, ocupând prima poziție atât în numărul de materiale, cât și în audiență. Astfel, în această perioadă, un român a avut posibilitatea să intre în contact cu mesajele PSD de aproximativ 53 de ori (cu un total de 899.228.823 de contacte). Miniștrii PSD au fost menționați într-un număr de 32.861 de materiale, înregistrând o creștere de 810 de materiale față de luna aprilie. Miniștrii PNL au fost menționați în 25.117 de materiale, în creștere cu 479 față de luna precedentă. Echipa de miniștri UDMR s-a remarcat prin 7.754 de materiale, în creștere cu 615 în comparație cu luna aprilie.

 

 

Marius-Constantin BUDĂI – Cel mai mediatizat ministru în luna mai. Sorin Mihai GRINDEANU pe poziția a doua, iar Ligia DECA închide podiumul.

În clasamentul general al miniștrilor Cabinetului Ciucă în luna mai, primul loc este ocupat de Marius-Constantin BUDĂI, conform datelor furnizate de mediaTRUST. Acesta a fost subiectul a 8.549 de articole jurnalistice în diverse publicații din țară. Cel mai mare nivel de vizibilitate al ministrului a fost înregistrat în data de 29 mai, în contextul grevei din Educație și a eșecului negocierilor dintre Guvern și sindicatele din învățământ.

Pe locul doi în clasament se află Sorin Mihai GRINDEANU, cu un număr de 7.115 referințe. Momentul de vârf al vizibilității sale a fost în data de 11 mai, când a fost anunțată suspendarea taxei de pod de la Fetești pe perioada verii, din cauza lucrărilor la podul peste brațul Borcea.

În rândul miniștrilor Cabinetului Ciucă, Ligia DECA se află pe locul trei în ceea ce privește expunerea mediatică în luna mai. Aceasta a înregistrat un total de 6.314 de citări și un trend ascendent al vizibilității începând din data de 17 mai, odată cu declanșarea grevei de avertisment a profesorilor, protest care a culminat cu greva generală în sectorul Educației.

Lucian Nicolae BODE înregistrează 5.518 materiale în care a fost menționat în perioada analizată,  Ioan Marcel BOLOȘ este în top cu 4.401 materiale în care a fost monitorizat, iar Petre DAEA a coborât pe poziția 6 cu 3.982 mențiuni, după ce în luna precedentă a ocupat prima poziție. Este urmat de Adrian CÂCIU, menționat în 3.716 materiale. Alexandru RAFILA, pe 8, este menționat în 3.226 materiale, Hunor KELEMEN se menține pe aceeași poziție ca și în aprilie, cu 3.194 mențiuni, iar top 10 este închis de Sebastian-Ioan BURDUJA, menționat în media din țară de cel puțin 3.156 ori.

Locul 11 este ocupat de Gabriela FIREA, menționată în 2.843 materiale, urmată de Barna TANCZOS, menționat în 2.301 articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Bogdan Lucian AURESCU, pe 13, cu 1.905 materiale în care a fost menționat. Virgil-Daniel POPESCU urcă 4 poziții, până pe 14 menționat în 1.865 materiale, Cătălin PREDOIU coboară de pe poziția 11 în aprilie pe 15 în mai, menționat în 1.446 articole, iar pe locul 16 se menține Attila-Zoltán CSEKE cu 1.439 referințe. Poziția 17 este ocupată de Angel TÎLVĂR, menționat în 1.339 articole jurnalistice, urmat pe 18 de Lucian ROMAȘCANU, care urcă în această lună 2 poziții și ajunge pe 18, menționat în 1.150 materiale și de Florin Marian SPĂTARU, care a fost menționat în 941 materiale.

Cei mai puțin mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciucă în luna mai au fost Carol-Eduard NOVAK – 820 materiale și Constantin-Daniel CADARIU – 512 materiale jurnalistice.

 

Echipele de miniștri din cabinetul Ciucă – TV

În ultima lună a guvernului în această componență Marius-Constantin BUDĂI a fost cel mai mediatizat ministru la TV, în timp ce Sorin Mihai GRINDEANU și Ligia DECA au ocupat locurile următoare în topul vizibilității, beneficiind de o expunere semnificativă în media.

În intervalul 1-31 mai, ultima lună înaintea rotației guvernamentale, miniștrii Cabinetului Ciucă au fost subiectul a 8.799 de materiale difuzate pe posturile TV monitorizate de mediaTRUST. Din acestea, miniștrii aparținând PSD au fost menționați în 4.528 materiale, miniștrii din partea PNL în 3.109 materiale, iar miniștrii UDMR în 1.162 de materiale TV.

Topul miniștrilor PSD la TV

Marius-Constantin BUDĂI a fost în centrul atenției și al dezbaterilor publice în luna mai, cu un interes deosebit generat de greva profesorilor. În buletinele de știri ale posturilor TV monitorizate de mediaTRUST, el a fost menționat în 1.355 de materiale. Momentul de vârf al vizibilității sale a avut loc pe 29 mai, în contextul grevei din Educație și al ofertelor Guvernului privind stimulentele financiare pentru cadrele didactice și personalul nedidactic. Oferta Guvernului, care includea o primă de 2500 de lei pentru cadrele didactice în două tranșe și 1000 de lei pentru personalul nedidactic în două tranșe, a fost respinsă de Sindicate. Printre sursele TV cele mai active care l-au menționat pe ministrul BUDĂI, se numără Antena 3 CNN, cu 210 materiale TV, Realitatea Plus, cu 179 materiale la buletinele de știri monitorizate, și B1TV, cu 171 de materiale.

Podiumul miniștrilor PSD la TV este completat de Sorin Mihai GRINDEANU și Adrian CÂCIU, menționați în 903 materiale TV respectiv în 780 materiale.

În mai, cel mai puțin mediatizat ministru PSD la TV a fost Lucian ROMAȘCANU, menționat în 74 materiale.

Topul miniștrilor PNL la TV

Cel mai menționat ministru PNL la TV în mai, a fost Ligia DECA, menționată în 996 de materiale. Cele mai multe referințe despre ministrul Educației au fost difuzate de Digi 24 (138 materiale), Antena 3 CNN (130 materiale) și B1 TV (115 materiale). Cu un trend ascendent al vizibilității începând cu data de 22 mai, majoritatea materialelor TV în care a fost menționată, au fost în contextul grevei profesorilor din învățământul preuniversitar precum și în legătură cu legile Educației care au fost adoptate de Senat în prima zi de grevă a profesorilor.

Pe poziția a doua urmează Lucian Nicolae BODE menționat în 697 materiale jurnalistice pe TV și pe trei, Ioan Marcel BOLOŞ, menționat în 496 materiale la TV. Se remarcă un vârf de vizibilitate pentru Lucian BODE în data de 19 mai, în contextul negocierilor tensionate dintre partidele la guvernare pentru împărțirea ministerelor după rotația guvernamentală.

Cel mai puțin menționat ministru PNL la TV în mai a fost Constantin-Daniel CADARIU (ministrul antreprenoriatului și turismului) – în 67 materiale, majoritatea în contextul stării de degradare în care a ajuns stațiunea Costinești, acesta declarând că localitatea a ajuns un pericol public și riscă să-și piardă titlul de stațiune turistică.

Topul miniștrilor UDMR la TV

Hunor KELEMEN a fost cel mai vizibil ministru UDMR la TV, menționat în 742 materiale în luna mai. Barna TÁNCZOS ocupă locul 2 cu 252 materiale în care a fost menționat, iar Carol-Eduard NOVÁK urmează pe 3, menționat în 107 materiale. În 26 mai, vicepremierul KELEMEN a avut cele mai multe menționări la TV, în contextul declarațiilor liderilor coaliției pentru amânarea rotativei guvernamentală până la soluționarea ”acestor probleme” legate de greva profesorilor.

 

Echipele de miniștri din cabinetul Ciucă – Presă scrisă

Membrii Cabinetului Ciucă au fost menționați în 1.614 articole în presa scrisă monitorizată de mediaTRUST în luna mai. Dintre aceștia, miniștrii PSD au fost menționați în 819 articole, miniștrii PNL în 736 articole iar miniștrii UDMR în 59 de materiale în presa scrisă.

Topul miniștrilor PSD în presa scrisă din România

Marius-Constantin BUDĂI a fost cel mai prezent ministru PSD în presa scrisă, fiind menționat într-un total de 174 de materiale. Printre publicațiile care au fost cel mai active în menționarea sa se numără Informația Zilei (Satu Mare), Monitorul și Adevărul.

Pe data de 24 mai, ministrul BUDĂI a atins vârful de vizibilitate în presă, cu un număr semnificativ de articole jurnalistice. Acestea s-au concentrat pe subiecte precum acordul cu reprezentanții Comisiei Europene referitor la principii și criterii legate de sistemul de pensii, care includea creșterea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru fiecare angajat din România, precum și pe tema grevei generale din învățământ.

Sorin Mihai GRINDEANU și Petre DAEA completează podiumul mediatizării din luna mai, fiind menționați de 124, respectiv 105 ori în presa scrisă. Un număr semnificativ de mențiuni au avut loc în contextul deciziei de suspendare a importurilor din Ucraina, măsură care a fost în vigoare între 2 mai și 5 iunie. De  menționat este că acele contracte încheiate înainte de data de 2 mai au permis continuarea importurilor în baza acestora.

Topul miniștrilor PNL în presa scrisă din România

Ligia DECA rămâne în continuare cel mai menționat ministru al PNL în presa scrisă, atât în luna mai, cât și în ultimele trei luni, fiind prezentă în 212 materiale tipărite. Mențiunile referitoare la ministrul Educației au fost făcute în cadrul discuțiilor legate de greva profesorilor, care au cerut majorarea salariilor, inclusiv stabilirea unui salariu minim pentru profesorii debutanți echivalent cu salariul mediu brut pe economie, precum și îmbunătățiri în infrastructura sistemului de învățământ. Printre publicațiile care au fost mai active în menționarea numelui Ligia Deca se numără Informația Zilei (Satu Mare), România Liberă și Gorjeanul.

Lucian Nicolae BODE ramâne în topul vizibilității și luna aceasta urcând pe poziția a doua, menționat în 167 materiale din presa scrisă. Este urmat de Sebastian-Ioan BURDUJA, menționat în 97 de materiale în presa scrisă.

Topul miniștrilor UDMR în presa scrisă din România

UDMR se remarcă prin Ministerul Sportului, Carol-Eduard NOVÁK, cu 39 de mențiuni în presa scrisă, urmat de Barna TÁNCZOS, cu 9 materiale, la egalitate cu Hunor KELEMEN.

 

Echipele de miniștri din cabinetul Ciucă – Radio

În luna mai 2023, membrii Cabinetului Ciucă au fost subiectul a 2.159 de materiale la radio. Din acestea, miniștrii PSD au fost menționați în 1.162 de buletine de știri, miniștrii PNL în 728 de materiale, iar miniștrii UDMR în 269 de articole radio.

Topul miniștrilor PSD la RADIO

În perioada monitorizată, Marius-Constantin BUDĂI ocupă prima poziție cu 348 de menționări la posturile radio. Posturile care l-au menționat cel mai mult pe ministrul Muncii și solidarității sociale au fost Digi FM (70 materiale), România Actualități (62 materiale) și Europa FM (49 materiale). Sorin Mihai GRINDEANU a fost menționat în 296 materiale la posturile radio monitorizate de mediaTRUST și este urmat de Sorin Alexandru RAFILA, menționat în 153 de materiale.

Lucian Romașcanu a fost cel mai puțin menționat ministru PSD la radio, în 13 materiale în luna mai.

Topul miniștrilor PNL la RADIO

Ligia DECA ocupă și în mai prima poziție la radio, cu 401 materiale în care a fost menționată. Digi FM (89 materiale), România Actualități (72 materiale) și Europa FM (47 materiale) au fost posturile de radio cu cele mai multe mențiuni despre aceasta în mai. Lucian Nicolae BODE a fost menționat în 130 materiale radio și ocupă poziția a doua în topul celor mai menționați miniștrii PNL la radio. Este urmat de Ioan Marcel BOLOŞ, cu 71 materiale în care a fost menționat.

Pe ultima poziție și cel mai puțin menționat, este Constantin-Daniel CADARIU, în 14 materiale la radio.

Miniștrii UDMR la RADIO

Ministrii UDMR sunt activi în zona radio, cu 269 materiale în perioada monitorziată de mediaTRUST. Cel mai menționat ministru UDMR la radio a fost Barna TÁNCZOS, cu 124 materiale urmat de Hunor KELEMEN, cu referințe în 109 materiale. Attila-Zoltán CSEKE, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, este pe 3, menționat în 31 materiale radio.

Echipele de miniștri din cabinetul Ciucă – Online și Social Media

 

Membrii cabinetului Ciucă au fost menționați într-un total de 53.160 de materiale în mediul online și social media. Miniștrii PSD au înregistrat cea mai mare vizibilitate, fiind menționați în 26.352 de materiale pe portalurile online și social media monitorizate de mediaTRUST. Conform calculelor mediaTRUST, un român a putut fi expus în medie de aproape 6 ori la mesajele PSD în mediul online și social media în cursul lunii mai, generând un total de aproximativ 100.019.943 de contacte. Miniștrii PNL au avut 20.544 de mențiuni, în creștere față de luna aprilie când au înregistrat 20.415 referințe. Audiența cumulată indică faptul că peste 5 români au avut acces la informațiile despre PNL în mediul online și social media în luna mai, generând aproximativ 92.064.810 de contacte. Miniștrii UDMR au fost citați în 6.264 de materiale în mediul online și social media.

Topul miniștrilor PSD în online și social media

Marius-Constantin BUDĂI se menține în poziția de cel mai mediatizat ministru PSD și în mediul online și social media, fiind menționat în 6.672 de materiale. Urmează Sorin Mihai GRINDEANU, cu 5.760 de mențiuni, iar podiumul este completat de Petre DAEA, cu 3.188 de referințe. Cele mai puține mențiuni în mediul online și social media le-a înregistrat Florin Marian SPĂTARU, cu un total de 776 de materiale.

Topul miniștrilor PNL în online și social media

Ligia DECA a continuat să fie cel mai menționat ministru PNL în mediul online și social media, cu un total de 4.705 de materiale monitorizate de mediaTRUST. Pe locul următor se află Lucian Nicolae BODE, cu 4.524 de mențiuni, iar pe poziția a treia se situează ministrul Ioan Marcel BOLOȘ, cu 3.783 de materiale în online și social media. Ultima poziție este ocupată de Constantin-Daniel CADARIU, cu un număr de 401 de materiale înregistrate în mediul online și social media.

Topul miniștrilor UDMR în online și social media

Miniștrii UDMR au fost vizibili în zona online și social media, cu Hunor KELEMEN pe prima poziție, menționat în 2.334 de materiale și un vârf al vizibilității pe 26 mai, în contextul amânării rotației guvernamentale. Ministrul Barna TÁNCZOS se remarcă cu 1.916 articole în online și social media, iar Attila-Zoltán CSEKE închide podiumul, menționat în 1.345 de materiale.

 

Metodologie

Notă: În prezentul studiu, Vizibilitatea partidelor politice generată de miniștrii cabinetului Ciucă – Presă scrisă, presă online, radio și TV, pentru o analiză echilibrată și pentru păstrarea echidistanței în evaluarea mediatizării echipelor ministeriale, apariţiile Primului Ministru, Nicolae Ionel Ciucă nu au fost incluse. În realizarea studiului s-au luat în calcul doar miniștrii cu portofoliu.

Analiza include toate materialele din presa tipărită, posturile de radio și TV monitorizate de mediaTRUST precum și site-urile, paginile oficiale facebook, twitter, instagram, youtube, bloguri, podcast-uri si comentarii retele socializare. Pentru mai multe detalii privind monitorizarea presei scrise, radio, TV, online și social media consultați www.mediatrust.ro.

Pentru măsurarea impactului (audienţei) materialelor incluse în studiu sunt folosite datele de audienţă furnizate de ARMA (pentru televiziuni), BRAT (pentru presa tiparită), ARA (pentru radio) şi metode proprietate mediaTRUST în cazul mediului online (inclusiv Social Media).

Despre mediaTRUST

Înființată în 1999, parte a Institute of Media Monitoring (IMM) din Polonia, mediaTRUST România, este compania de monitorizare media cu capital privat cu cea mai îndelungată experiență pe piață si cel mai vast portofoliu de clienți. Compania oferă clienţilor săi acces la informaţiile apărute zilnic în mass media (presă scrisă, online, radio şi TV) din 15 ţări din Europa Centrală şi de Est. Din 2004 suntem membri ai organizaţiei internaţionale de elită FIBEP (Federation Internationale des Bureaux d’Extraits de Presse), iar în 2014 am devenit membri BRAT (Biroului Român de Audit Transmedia) şi ARMA (Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor).

 

Descarcă studiul: Vizibilitatea partidelor politice generata de ministrii cabinetului Ciuca – luna mai 2023

Gabriela Stanescu

Share
Published by
Gabriela Stanescu

Recent Posts

Cele mai citate surse din mass-media Februarie 2024

Într-o lume în care informația înseamnă putere, este esențial să știm cine ne influențează gândirea și deciziile. În acest sens,…

9 luni ago

Digi 24 a fost cea mai citată sursă media din România în luna ianuarie 2024. Antena 3 CNN și Fanatik se clasează, de asemenea, pe podium.

Clasamentul din ianuarie al celor mai citate mijloace de informare în masă din România se deschide cu Digi 24. Potrivit…

10 luni ago

Fotbalul conduce în topul Federațiilor Sportive, urmat de Handbal și Baschet

În luna ianuarie, Federația Română de Baschet urcă pe locul 3 în clasamentul celor mai mediatizate Federații Sportive din România.…

10 luni ago

Valentine’s Day în România: Impactul și prezența în media

Valentine's Day, Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală, devine o oportunitate de marketing exploatată intens de către comercianții din România, aspect…

10 luni ago

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Cel mai vizibil în media

În luna ianuarie 2024, Florin Barbu a fost ministrul cu cea mai extinsă acoperire mediatică din rândul colegilor săi din…

10 luni ago

Profi conduce clasamentul spoturilor difuzate la radio, TV și presă scrisă în prima lună a anului 2024

Potrivit analizei de monitorizare mediaTRUST, efectuată între 1 și 31 ianuarie 2024, Profi, lanțul de supermarketuri și magazine de proximitate…

11 luni ago